Välkomna att läsa några nyheter i vår förening!

Nu börjar försäljning av våra ekogrönsaker åt alla!

Hjulsta ekoodling har börjat sälja våra fina lokalt och ekologiska grönsaker.  Våra sommarjobbar ungdomar har sålt redan ganska mycket i Hjulsta trakten för att gynna den lokala befolkning som vi lovat. Nu börjar också självplock till våra andra vänner och gamla kunder i Akalla ekoodling.

Just nu kan ni köpa följande grönsaker: Sallad, rödbetor, basilika, huacatay, bondbönor och  grönkål.  Sallad finns i olika sorter såsom Roman, huvudsallad, och andra sorter i mindre kvantiteter. Vid inköp av minst 150 kronor kan du få gratis medlemskap i vår förening. Att vara medlem betyder bättre priser och andra förmåner. t.ex  gratis på andra sortering grönsaker, persilja, salvia, koriander, kirskål, rabatt på våra framtida kurser, billigare mat och fika och en kram från vår expeditör.

Ganska snart kommer andra produkter såsom broccoli, squash, mangold och  Jordärtskockor,

Priserna kan jämföras med torghandelspriser trots att våra produkter är ekologiska. läs mer här: http://hjulstaodling.gulliga.se/sasong-2017

Sommarjobbar ungdomar i denna säsong 

Denna säsong har vi haft ca. 30 sommarjobbar ungdomar i Hjulsta ekoodling. Dem flesta från Spånga-Tensta stadsdelen i Stockholms kommun.

Som arbetsledare har vi haft Damir, Sanya och Ernesto. Rafael var också som stöd i fritiden. Mer information om sommarjobbar ungdomar kan man hitta i Det Gror i Betongens

 FB-sida https://www.facebook.com/ekojording/?fref=ts.

 

Kall sommar påverkar ganska negativt Hjulsta ekoodlingen

Som vi vet klimatförändringen uttrycker sig på olika sätt i Sverige, konstigt nog, har vädret blivit kallare, troligen för att Golfströmmen har börjat ändra riktningen.

Den kalla sommaren har påverkat negativt våra odlingar. T.ex det blev långsamma växande plantor och t.o.m. pumporna riskerar att inte bli lyckade.

Andra negativ effekt var närvaro av ovanliga skadeinsekter eller ohyra. Trots detta vissa grönsaker kommer att lyckats bra. 

 

Permakultur Lokalen i Hjulsta ekoodling blev mycket bättre

Rafael med hjälp av ungdomar och andra i styrelsen (Anita, Anne-Marie, Carlos och Damir) Har gjort en ganska radikal förändring i vår multianvändbar förråd som vi kallar nu mera för "Permakultur lokal".

Material och tekniken som vi använde är enkla och billiga för att inte riskera så mycket med tanken på de fyra gånger inbrott som vi drabbades i vintras.

Förändringar kommer att underlätta vår verksamhet under längre period i året och för att arrangera flera sorter av aktiviteter i vår förening och även för att hjälpa andra samarbetande föreningar och vänner.

 

Gulliga föreningen är medarrangör av en stor evenemang om bl.a stadsodling.

Föreningen Norra Järva Stads Rådet tillsammans med vår Förening för Den GULLIGA Folkrörelsen(DGF) kommer att arrangera en stor evenemang i september som kommer att behandla alternativa lösningar för Hästa gård och Järva Fältet.  Stadsodling kommer att bli en av de viktigaste punkter. Vår förening har genom våra styrelse medlemmar som bor i Järvafältet Anita Karp och Damir har presenterat ett Medborgarförslag till Stockholms Stad. Läs mer härhttp://ekoenhet08.raggi.se/ mer specificerad information kommer senare.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------