Knytkalas i Hjulsta ekoodling på sommardagen 22 juni 2019

Vår förening arrangerar ett knytkalas och fest. Det kommer att ske lördagen den 22 juni 2019 i Hjulsta ekoodling med gamla och nya sympatisörer.  

Evenemanget börjar kl 13 och slutar minst 21. Vi bjuder på ekosocialist-soppa och någonting att dricka.
Kom när du vill. Det blir öppet hus. 

Det blir god mat, musik och dans som vanligt. Ta gärna med tilltugg (tex bröd, ost, frukt eller något gott till fikat) eller dryck.

Förenigen bjuder på utsäde (jordärtskockor), några vilda ärbara-och aromatiska växter.

Här finns länk event till vår FB-sida:https://www.facebook.com/groups/1635997003298198/

Odlingen är på gång med flera deltagare, trots svårigheter

Odlingen fortsätter med flera engagerade medlemmar, trots följande svårigheter:

För det första: vi har fått fyra gånger inbrott på tre veckor med ganska omfattande förluster av våra värdefula grejer.  De som är dyraste är en ny jordfräs, ny trimmer, och andra varor.

För det andra: mycket dålig återställning av ca 10 km mark utfört av Skanska vilken användes för byggnations syfte.  Det handlar om den bästa delen av vår odlingsplats.

För det tredje: dåligt väder under maj månad, som var för kallt även för förodling.

För det fjärde: dålig kvalitet av gödsel och odlings jord som levererades, som kompensation, av ett företag som är underleverantör till Skanska, förra året 2018.

Ulla Maj (Blåvägen) förnyar förtroende för de som odlar i Hjulsta ekoodling

Blåvägen protesterade när vår förening ockuperade mark i Hästa gård. Ulla Majs argument var att ”kunde Blåvägen bli förknippad med ockupationen, som är en radikal form av protest”. Men efter samtal och förhandlingar har Ulla Maj förnyat förtroende för de som odlar i Hjulsta ekoodling som i dagens läge driver både den nya föreningen ”Det gror i betongen ” och vår förening för DGF.

Vår föreningen deltog inte direkt som förra året i Järvaveckan, men delades flygblad

Förra året 2018 deltog vår förening i Järvaveckan. Vi delade  en tältplats  med andra lokala föreningar men resultatet var inte så bra trots ganska mycket ansträngningar. Vi sålde ogräspiroger framgånsrikt men vi har inte fått några nya medlemmar till vår förening. Därför i år bestämde vi att dela 400 flygblad. Vi hoppas på att några politiker eller intresserade kan höra av sig. Men vi fick ganska intressanta samtal som kan hjälpa oss i framtiden.

Följande är texten till Flygbladet:

Järvafältet för hållbar matproduktion/klimatet!

Greta och ungdomar över hela jordklotet har börjat utmana vuxenvärlden och kräva att vi gör något för att stoppa klimatförändringarna. Omfattande omställningsåtgärder behövs för att mänskligheten ska klara krisen.

     Stockholm, till skillnad från t.ex Södertälje och andra platser, förvärrar klimatkrisen: t.ex.  Istället för att bygga infrastruktur för lokal matproduktion, såsom bevattningssystem, bygger man Förbifart Stockholm.

     Stockholms kommun äger 250 hektar mark på Järvafältet  (”Hästa gård”) där större delen är odlingsbar. Men istället för att uppmuntra lokala odlingsinitiativ har man gett kontraktet till ett byggföretag – PEAB – som enbart ”sköter om” markytorna.

     Att, som Sverige gör, huvudsakligen leva på importerad mat är inte hållbart. Stadsodling behövs för att skapa lokal produktion, ett tryggt och inkluderande samhälle, gröna jobbtillfällen och friska ekosystem och biologisk mångfald.

      Därför kräver vi:

Att politikerna skapar ett ”Stadsodlingskontor” och tillhandahåller mark till olika föreningar och sociala företag som vill driva lokal matproduktion.

     Vår förening har kämpat på olika sätt för att etablera stadsodling, utan hjälp från politiker och motarbetat av tjänstemän.

Kom gärna, diskutera och kämpa med oss i vår odlingsplats (www.hjulstaodling.gulliga.se) eller ring Rafael på 070-34 111 43