OBS! för mer information om föreningen klick gärna följande länkhttps://www.gulliga.se/Dokument/ eller från menyn "Länkar"

Nyheter maj-december 2023

Årsmötet

Det senaste årsmötet den 06-maj-2023 blev inte riktigt komplett p.g.a. vissa problem med försenade ekonomisk redovisning och vår revisors hälsotillstånd. I december hade vi ett kompletterande årsmöte och samtliga punkter är nu klara (se nedan).

Säsongen i Hjulstaodlingen går framgångsrikt

Säsongen i Hjulstaodling har blivit mer levande med nya aktivister och lite utökade odlingsytor. Våra priser för ekologiska produkter är som vanligt billiga. Mer detaljer om vår odlingsverksamhet kan man läsa Här: https://hjulstaodling.gulliga.se/

Vår förening beviljas projektfinansiering.

Vår förening har beviljats projektfinansiering för aktiviteter under ett program som kallas för Grannskapsinitiativet drivet av SVENSKA POSTKOD STIFTELSEN. För att läsa mer detaljer se följande länk: https://hjulstaodling.gulliga.se/pa-helger/

Pachamanca

Lördag 26 augusti 2023 började vi äntligen med säsongens första ”Pachamanca” totalt blev det 3 tillfällen då vi hade levande musik och matlagning.

10 skördefester

  1. Den 13 augusti hade vi den första skördefesten. Då åt vi Gambiansk mat och planerade för de följande träffarna. Fint väder och ca 50 deltagare, de flesta från Järvafältet. 
  2. Den 20 augusti hade vi den andra skördefesten. Vi lagade latinamerikansk mat och Rafael och Eva Jonsson från Nordbruk berättade om DEKO-gårdar och DEKO-byar. Det var kallt och regnigt så endast 15 personer deltog.
  3. Den 27 augusti, Peruansk mat och ca 30 deltagare. Vi hade fått igång den nya högtalaren och festen avslutades med spontan dans. 
  4. Den 3 september. Vegansk och vegetarisk mat. 30% rabatt på grönsaker. Föreningen RKU berättade om sin syn på klimatförändringarna och vad man kan göra. Ca 30 personer deltog. 
  5. Den 10 september. Latinamerikansk mat, musik och debatt om olika viktiga klimat-och samhällsfrågor, bla Inkatradition och klimatet. Ca 30 deltagare. 
  6. Den 17 september hade vi uppträdande av Capoeira gruppen och Candombe trumgrupp. Det blev spontan dans där alla deltog. (se bild). Ca 40 personer. 
  7. Den 24 september hade vi Jens Holm från Vänsterpartiet och Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd som föreläste. Det handlade om klimatfrågor och kamp mot hyreshöjningar. Ca 35 personer. 
  8. Den 1 oktober. Somaliska piroger och soppa. Said Hormozy från miljöpartiet och Guled talade om hur vi ska kunna stoppa våldet. Liban Warsane från föreningen Stoppa skjutningen var också med. Samtal kring lägerelden långt in på natten. Ca 40 deltagare. 
  9. Den 8 oktober, samisk mat, renköttsgryta. Eldslukare uppträdde och Anne-Marie Grave läste Elsa Graves dikter. Förutom dikter skrev hon också böcker om miljöfrågor och var med och grundade Miljöpartiet. 30 personer 
  10. Den 15 oktober, sista skördefesten. Peruansk mat, diktuppläsningar av Anne-Marie, Rafael och Said. Samtal om DEKO gårdar och information om föreningen. Ca 35 deltog.   

Tack vare inköp med medel från Postkodstiftelsen har vi förbättrat flera aktiviteter i vår förening. Till exempel tillgång till elektricitet från en ny elgenerator har underlättat matlagning, belysning och musikupplevelse. Under granskapsträffarna har flera aktuella frågor varit i fokus: klimatet, omställning, hur man kan stoppa skjutningar och våld. Genom samtal mellan människor uppstår nya idéer och lösningar. Ett exempel på lyckat möte var mellan en tillfällig besökare och en av våra medlemmar, Börje, som länge utövat buddistisk meditation. Det resulterade i en podd på Spotify. https://open.spotify.com/episode/4vhQYRi4NQ0Ff9FQyu7ZqF?si=173e3413ad744677

Kompletterande extraårsmöte 2022

Söndagen den 17 december 2023 hade vi det kompletterande årsmöte och passade på att fira några födelsedagar med mat och tårta.

Projektet RACIPERU

Vår förening driver ett lyckat projekt som heter: ”RACIPERU (sponsrad av vår förening) Vi arrangerade en solidaritetsdemonstration den 8 december på Sergels torg för att stödja den nationella strejken i Peru. I ett manifest som publiceras i raciperu.net skrevs följande:

Vi anser att Peru går igenom en situation av allmän kris. De korrupta eliterna som stöds av Yankee-imperiet köper Peru, särskilt efter kuppen mot president Pedro Castillo. Vi tror inte att Castillo var ordförande för den förändring som vi förväntade oss, men ändå lät oppositionen honom inte styra från början. Folket har ändå valt sin president och kräver att han återinsätts i ämbetet.

   Peruaner och andra solidariska krafter utomlands har den moraliska skyldigheten att stödja alla initiativ för att återupprätta demokratin i Peru. Det är därför medlemmarna i Sveriges Alternativa Nätverk för Intelligent Kommunikation (RACI) tillsammans med andra oberoende krafter efterlyser en stor stöddemonstration för den tre dagar långa strejken som har dekreterat "Samordnaren för självinkallande vid den nationella och internationella nivå" målet Det är i princip följande:

 Frihet och återinförande av president Castillo!

Dina, mordiska marionett från Yankee-imperiet, avgår!

Avskedande av den korrupta åklagaren Patricia Benavidades!

För en ny grundlag!

 

 

Nu är dags att starta upp vår försäljnings för säsong 2022 denna gång vi har fler produkter med gamla billiga priser för att gynna våra sympatisörer och kunder. Den här gången startar vi med den populära festmåltiden ”Pachamanca”, som serveras vid 15 tiden. Vi bjuder alla som vill delta i den lagande procesen som börjar ganska tidigt (vid 08 tiden). Priset för ”Pachamancan” är en självkostnadspris 150 kr för våra medlemmar och kunder.

Vi kommer att använda vulkaniska stenar för att garantera en ren matlagning. I "Pachamancan" inkluderas fläskkött och kyckling  men vi kommer att servera en mer vegetariska maträtt om ni inte äter kött. Just nu finns det möjlighet att köpa vår Salladslök, Roman sallat, Salvia och snart kommer potatis rödbetor, Zucchini, m.fl . Ni får gärna läsa mer om produkter och priser Här: (https://hjulstaodling.gulliga.se)

Platsen är Hjulsta ekoodling som kan hittas lätt genom menyn i denna sida (https://hjulstaodling.gulliga.se/hitta-oss/)

Datum: lördagen den 06 augusti 2022 (det bästa datumet, enligt väderprognosen) Vi har fina produkter och bra priser.

För en säkert anmälan till "Pachamanca" betala gärna i förväg via swish senaste på fredad 05 augusti 2022.

Vår förening Swish Nr. : 1 2 3 1 1 6 7 8 3 2 (Dycker upp när ni betalar "Föreningen för Den")

Om du vill veta mer om vår odlingsverksamhet och andra aktiviteter i vår förening, läs gärna på https://www.gulliga.se/ eller ring Rafael på 070-3411143